Boeken

Wonen in Dammen en Mijnen.

kaft wonen dammen mijnenIk onderzocht het fenomeen van achter en in woningen gebouwde huisjes. Meestal voor arbeiders. Het onderzoek richtte zich op de gemeente Waalwijk van voor 1922, toen nog zonder Baardwijk en Besoijen. Ik nam daar ook de huisjes die aan de Winterdijk waren gebouwd in mee.

Waarom dit boek? Ik heb die achteraf gelegen woonplekken als kind nog op diverse locaties in Waalwijk gezien. Wij woonden zelf in Waalwijk aan de Grotestraat in een fors pand met daarachter een grote tuin. Tussen die tuin en de dijk stond een “hofje” met twee rijtjes van vier arbeidershuisjes, eigendom van mijn vader. Toen ik er achter kwam dat mijn overgrootvader (destijds gemeentesecretaris in Waalwijk) ze had gebouwd, was de belangstelling gewekt. En mijn nieuwsgierigheid als stedenbouwkundige naar dit fenomeen was de derde reden om alle dergelijke situaties in Waalwijk op te sporen en erover te vertellen.

Ik ontwikkelde een methodiek die gebaseerd is op de kadastrale registraties, aangekleed met alles wat er in archieven en kranten over deze huisjes nog te vinden was. Na vijf jaren speuren en schrijven (zowel het kadaster als de lokale kranten waren nog niet op internet te vinden) kon ik alle gegevens en locaties van rond de 600 huisjes (op het hoogtepunt zowat de helft van alle huizen die er toen in Waalwijk waren) te boek stellen. In 2016 resteren er nog een vijftal die bewoond zijn.

De hele voorraad van dit boek is uitverkocht!

MAAR:

Er kan een print-on-demand versie worden gemaakt. Wanneer ik 10 bestellingen plaats, kan ik het boek via The Read Shop in Waalwijk laten leveren. Heb je interesse, laat me dat weten via het contactformulier. Je komt dan op de lijst van belangstellenden. Wanneer dat er 10 zijn, laat ik het boek printen. Formaat A4 staand, garenloos gebonden, 320 pagina’s full color, harde kaft.

Dam- en dijkhuizen in Baardwijk en Besoijen

In dit boek beschrijf ik de opkomst, bewoning en het verdwijnen van de dam- en dijkhuizen die ooit in de voormalige gemeenten, nu stadswijken,  Baardwijk en Besoijen stonden.

In elke plaats worden er ruim 160 beschreven.

Het boek:

  • bevat 244 pagina’s op A4 formaat
  • Is gebonden en heeft een harde kaft
  • Is in full- color op hoogwaardig papier gedrukt
  • Bevat ruim 700 foto’s, afbeeldingen en grafieken
  • Is te koop bij The Read Shop in Waalwijk

Voorbeelden van beschrijvingen kun je zien door te klikken op voorbeeld Baardwijk of voorbeeld Besoijen

Hier kun je zien welke huisjes in het boek staan: overzichtkaart Baardwijk of overzichtkaart Besoijen

Nu werk ik aan een nieuw boek met als onderwerp de ruimtelijke historie van het dorp Hintham. Heb je nog informatie, foto’s of verhalen, dan hoor en zie ik die graag! Neem daarvoor contact op via het contactformulier.