Boeken

Wonen in Dammen en Mijnen.

kaft wonen dammen mijnenIk onderzocht het fenomeen van achter en in woningen gebouwde huisjes. Meestal voor arbeiders. Het onderzoek richtte zich op de gemeente Waalwijk van voor 1922, toen nog zonder Baardwijk en Besoijen. Ik nam daar ook de huisjes die aan de Winterdijk waren gebouwd in mee.

Waarom dit boek? Ik heb die achteraf gelegen woonplekken als kind nog op diverse locaties in Waalwijk gezien. Wij woonden zelf in Waalwijk aan de Grotestraat in een fors pand met daarachter een grote tuin. Tussen die tuin en de dijk stond een “hofje” met twee rijtjes van vier arbeidershuisjes, eigendom van mijn vader. Toen ik er achter kwam dat mijn overgrootvader (destijds gemeentesecretaris in Waalwijk) ze had gebouwd, was de belangstelling gewekt. En mijn nieuwsgierigheid als stedenbouwkundige naar dit fenomeen was de derde reden om alle dergelijke situaties in Waalwijk op te sporen en erover te vertellen.

Ik ontwikkelde een methodiek die gebaseerd is op de kadastrale registraties, aangekleed met alles wat er in archieven en kranten over deze huisjes nog te vinden was. Na vijf jaren speuren en schrijven (zowel het kadaster als de lokale kranten waren nog niet op internet te vinden) kon ik alle gegevens en locaties van rond de 600 huisjes (op het hoogtepunt zowat de helft van alle huizen die er toen in Waalwijk waren) te boek stellen. In 2016 resteren er nog een vijftal die bewoond zijn.

Wat waren die dammen en mijnen? Smalle straatjes die tussen de huizen aan de gewone straat liepen en waaraan arbeidershuisjes werden gebouwd. Lees het boek voor een volledig overzicht, achtergrond en gedetailleerde beschrijving!

De hele voorraad van dit boek is uitverkocht!

MAAR:

Er kan een print-on-demand versie worden gemaakt. Wanneer ik 10 bestellingen plaats, kost het boek € 37 per stuk excl. verzendkosten (kan zonder kosten worden afgehaald in Waalwijk of Rosmalen). Heb je interesse, laat me dat weten via het contactformulier. Je komt dan op de lijst van belangstellenden. Wanneer dat er 10 zijn, laat ik het boek printen. Formaat A4 staand, garenloos gebonden, 320 pagina’s full color, kaft 150 gr.

Dam- en dijkhuizen in Baardwijk en Besoijen.

voorbeeld kaftEen tweede boek staat op stapel. Het is in feite een vervolg op het eerste en gaat over huizen die niet aan de straat lagen in de voormalige gemeente Baardwijk en Besoijen. Hier waren het niet alleen arbeidershuisjes, maar ook forse boerderijen die gesplitst waren. In elke gemeente heb ik er een 160 terug gevonden en heb hun ontwikkelingsgeschiedenis met alle in archieven, kranten en bij vroegere bewoners gevonden verhalen als manuscript klaar. Na heel wat strubbelingen met de opmaak verwacht ik het in december 2017 te kunnen leveren. Er hebben zich al zo’n 250 mensen opgegeven. Ook belangstelling? Geef dat aan via het contactformulier en ik hou u op de hoogte!

 

 

 

 

Nu werk ik aan een nieuw boek met als onderwerp de ruimtelijke historie van het dorp Hintham. Heb je nog informatie, foto’s of verhalen, dan hoor en zie ik die graag! Neem daarvoor contact op via het contactformulier.